Dobrodošli na zvaničnu prezentaciju "ETNO FORUM"-a, Udruženje žena iz Svrljiga. Na ovoj strani možete pročitati sve aktuelne aktivnosti.

nov30

Sajam etno hrane i pića u Beogradu

Na sajmu etno hrane i pića u Beogradu, 27.11.2013.-te, organizovan je susret predstavnika Asocijacije poljoprivrednika ( predsednik UO Asocijacije - Miroslav Kiš, predsednik udruženja Futoški kupus - Goran Puača, predsednica udruženja Etno forum - Jelena Radojković ), sa predsednikom Fonda organska Srbija - Branko Čičić i predsednikom opštine Svrljig - Milija Miletić, koji je takođe i predsednik Ujedinjene seljačke stranke ( USS ), čije je sedište u Svrljigu.

maj30

Dan sa Draganom Moles

Nišlijka Dragana Moles koja živi i radi u Italiji, poznata je našoj javnosti po brojnim humanitarnim koncertima koje je održala u regionu, ali i kao zagovornik ideje o osnivanju Opere u Nišu. Dragana Moles je studirala na Muzičkoj akademiji u Sofiji, gde je magistrirala, a zatim i doktorirala na temu vokalne pedagogije. Učenica je velikih svetskih operskih imena kao što su Rajna Kabajvanska i Gena Dimitrovska. Debitovala je u ''Travijati'', a u reperotaru ima i ''Rigoleto'', ''Figarova ženidba'', ''Karmen'', ''Faust''...Dragana se bavi i pedagoškim radom, kako solista, tako i horova. Od sredine 2006. aktivno učestvuje u uzdizanju kulturnog života Niša, na internacionalnom nivou. Povod za današnji Draganin dolazak u Svrljig je njena želja da se upozna sa decom Romske nacionalnosti, koja vredno posećuju časove crtanja, kao i časove šaha, da bi ih na taj način motivisala da nastave sa svojim radom, pa će i one možda jednog dana zablistati poput nje na nekoj svetskoj pozornici. Inicijator i organizator ovog susreta je Bora Jović, vlasnik vinarije ''Status'' i podruma Malča, a koji je Draganin dugogodišnji prijatelj.

jan28

"Magijski obredi iz okoline Svrljiga"

Ministarstvo kulture i informisanja, finansijski je podržalo sa 100.000 dinara štampanje knjige ''Magijski obredi iz okoline Svrljiga'', po projektu udruženja žena ''Etno forum'' Svrljig. Realizaciju ovog projekta su takođe pomogli gospodin Velizar Jović koji je sakupio materijal za knjigu, kao i gospođa Ana Micić Pavlović, urednik i lektor knjige. Knjiga je zbirka magija ( mađije ), koje se prenose sa kolena na koleno, uglavnom po ženskoj liniji, a koriste se u razne svrhe počev od ljubavnih čini, pa sve do isceliteljskih. Osim tih ''praktičnih'' primera, opisani su naši narodni običaji za praznike kao što su Uskrs, Đurđevdan, krsna slava i tako dalje. Sve u svemu, to je lagano štivo za čitanje, koje će verujemo svima biti interesantno jer ima za svakog po nešto.

jul27

Rotaract Club i ''Poletarac''

Predstavnici Rotaract Club-a "Niš-Constantine the Great", danas su posetili predškolsku ustanovu 'П.У. "Полетарац" Сврљиг i tom prilikom doneli poklone u vidu obrazovnih sredstava koje su nabavili u konsultaciji sa direktorom Dejanom Miletićem, a po programu Mense. Ovom upoznavanju i druženju, kumovalo je udruženje žena " Etno forum" :-)

feb23

Dušanov zahvalnik‏

Petnaestogodišnji Dušan Milanović iz Svrljiga boluje od cerebralne paralize. On sada ima težak oblik skolioze koji ugrožava njegov život, pa mu je potrebna hitna operacija za koju njegovi roditelji moraju da prikupe 850.000 dinara. Pošto je reč o velikoj sumi novca, koja za većinu Svrljižana predstavlja višegodišnju zaradu, pokrenuta je akcija prikupljanja novca za Dušanovu operaciju.

Udruženje žena ''Etno forum'' Svrljig, priključilo se akciji pod nazivom ''Dušanov zahvalnik'' i kontaktiralo sve fondacije i organizacije sa kojima sarađujemo. Apelu su se odazvali članovi Hemofarm fondacije, koji  su na sastanku Upravnog odbora izglasali da se našem Dušanu dodeli pomoć od 100.000 dinara. Ovo je jedinstveno da ova fondacija pomogne nekom pojedinačnom slučaju, jer su uvek do sada finansijsku pomoć pružali ustanovama. Po predračunu apoteke, na račun je uplaćeno 97.885 dinara, što je dovoljno za kupovinu 5 implantata. Hvala im puno što su se odazvali našem apelu u ime ''Etno forum''-a i u ime malog Dušana i njegove porodice! Operacija je zakazana za 25.02.2013. i možemo da mu poželimo sreću da sve prođe u najboljem redu, pa da srećno, zajedno sa njim, proslavimo njegov rođendan 28.02.2013!

Srećno!!!

dec10

"Darujmo reč"

Udruženje žena ''Etno forum'' Svrljig je još jednom uspešno realizovalo akciju književnice Zorice Sentić, pod nazivom ''Darujmo reč'', u selu Drajinac, podelivši knjige učenicima seoske škole. Akciju je podržala matična osnovna škola ''Dobrila Stambolić'', na čelu sa direktorom Zoranom Nikodijević.